"Farliga ämnen i naturliga hudkrämer"

Idag fick jag ett intressant mail i inkorgen. Det kom från KTF (Kemisk-tekniska leverantörförbundet) som uppmärksamade dagens artikel i GP "Farliga ämnen i naturliga hudkrämer". Enligt KTF far flera påståenden i artikeln med osanning & jag kan inte annat än att hålla med. Om du inte har läst artikeln kan du göra det HÄR. Nedan har jag samlat Peter Jansons & mina egna tankar kring artikeln. 
 
 
 
"Syntetiskt är inte lika med farligt. Det som bestämmer en ingrediens egenskaper är inte dess ursprung utan dess kemiska struktur, och även naturliga ingredienser har en kemisk struktur. Det är alltså inte så att syntetiska ingredienser har en typ av egenskaper och naturliga en annan." Peter Janson, KTF. 
 
Något vi fick lära oss på No Bullshit Day är att dosen avgör effekten. Allt kan vara farligt i för höga doser men bara för att det står alkohol på ingredienslistan betyder inte det att din hud automatiskt blir utorkad. Skippa parabenfobin. Parabener är säkra att använda i kosmetiska produkter enligt flera upprepade studier av EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet (SCCS). Dessutom tillåts dom av astma & allergiförbundet. 
 
 
"Huden är en ytterst stark barriär som är svårpenetrerad. De allra flesta ingredienser kan alltså inte passera genom huden och in i blodomloppet. Att mineralolja skulle täppa till hudens porer finns det inget vetenskapligt belägg för utan är snarast att betrakta som en skröna." Peter Janson, KTF
 
Jag tror att syftet med den här artikeln var att uppmärksama att allt inte är så naturligt som det sägs.
Men att göra som GP & skriva att "icke naturliga" ingredienser är farliga är både okunnigt & dumt.
Vad tycker du om artikeln i GP?
Är du fortfarande misstänksam mot parabener & mineralolja?

Jag fick samma mail. Jag vet inte helt vad jag ska säga, jag blir allt lite trött på det hela. Hoppas det slås hål på ett par påståenden på Nyhetsmorgon 6:45 i morgon bitti.

Ser nu att det ser ut som jag gnäller på mailet, jag syftar alltså på artikeln

Tycker att det ända från början har förstorats upp detta med att parabener och mineralolja varit så farliga. Men nu vet vi mer iaf, och jag var också med på No Bullshit Day och vet att dosen avgör effekten. Tycker det är bra att KTF svarar på detta med en gång och klargör hur det verkligen är. Bra att flera bloggare skrivit om det igen. :-)

Maria

Åh, jag blir så himla frustrerad och arg. Var är källorna i den här artikeln? "Kritiker menar att mineraloljor täpper till mellan 40-60 % av porerna". Vilka kritiker? Är det din mormor som säger så, din pappa eller är det en kemist? Grrrrrrr

Väldigt dålig journalistik! Hur tänker man när man publicerar en sådan här artikel??

Bra att du lyfter upp ämnet och förklarar hur det ligger till! :)

Allt bra? :D

MVH AmandaB

Väldigt intressant!

ami

Ytterst intressant! Ska visa bästa vän detta på en gång :)

- ja visst är de:)

Maria

Jag är själv kemiingenjör och har kunskaper om dermatokemi, så jag är inte rädd för varken mineralolja eller de korta parabenerna. Mineralolja är den mest stabila oljan vi kan använda. Natrurliga oljor innehåller flera ämnen som snabbt kan oxideras vid luft. Vid oxideringen (nästintill oundviklig) bildas flera nya molekyler som i sin tur oftast har allergen effekt. Så överlag, ska man undvika burkar som man öppnar och stänger hela tiden. Svårt för konsumenterna vill oftast ha snygga burkar!

Man kan inte lita på någon produkt nu för tiden känns det som :( hör så mycket skit, dessutom är ju inte allt sant heller vilket gör att man blir ännu mer förvirrad!

Jag upplever ändå att min hud blir så mycket bättre med helt naturliga ingredienser så den artikeln påverkade mig inte till att börja med. Använder mandelolja för att ta bort makeup, havregryn som skrubb och avocado som ansiktsmask, så slipper man oroa sig haha!
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (dold)


URL/Bloggadress:


Kommentar: