Vegansk skönhet allt mer populärt

Vi blir allt mer medvetna om vilka produkter vi använder och något som tar allt mer plats är vegansk skönhet. Det brukar även nämnas tillsammans med cruelty free även om det inte riktigt är samma sak. Om en produkt är vegansk finns det alltså inget med animaliskt ursprung i produkten. I koreanska skönhetsprodukter är det till exempel populärt att ha i bivax. Vill du vara säker på att det inte finns något från djurriket i produkterna ska du alltså välja en vegansk produkt.

Inte samma märkning som cruelty free

Det är lätt att blanda ihop en vegansk märkning med cruelty free. Det sistnämnda betyder att produkten inte har testats på djur. Det betyder också att den inte är gjord i Kina eftersom det där är lag på att produkterna ska testas på djur. I EU har det varit lag sedan 2013 att inga produkter får testas på djur.

Hur vet jag om en produkt är vegansk?

Idag är företagen väldigt duktiga på att skylta med om en produkt är vegansk eller inte. Det brukar stå tydligt på förpackningen om produkten är ekologisk eller vegansk. Alltså blir det enkelt för dig att göra ett medvetet val. Vissa skönhetsmärken har till och med ett koncept där alla produkter är 100% veganska. Det blir alltså en viktig del av marknadsföringen. Om det råder några oklarheter kan du antingen läsa innehållsförteckningen eller kontakta företaget och fråga dem direkt. Om du handlar online brukar du kunna sortera sortimentet efter veganska produkter.

Var uppmärksam på dessa ingredienser

Det finns vissa ingredienser du ska vara uppmärksam på när du läser en innehållsförteckning. Många krämer innehåller till exempel lanolin vilket är en form av ullfett. Det ska du undvika om du inte vill ha några ingredienser från djurriket. En annan ingrediens som är lätt att missa är Cera alba som alltså är bivax. Det är väldigt vanligt i cerat och andra typer av produkter för läpparna. Ytterligare en produkt som är väldigt lätt att missa är sminkborstar. När du köper sådana bör du säkerställa att de är gjorda i syntetiskt hår och inte hår som kommer från djurriket. Om du bara gör det så har du kommit en bra bit på vägen och kan bli en mer medveten konsument.